A logisztikáért, az élményszerű pályaválasztásért

Élményszerű pályaválasztás

Interaktív, élmény alapú online pályaorientációs kiadvánnyal jelentkezett a LogiJobs csapata. A szerkesztők nem titkolt célja, a logisztikai pálya és a logisztikai szakmák népszerűsítése. Ahogy a LogiJobs társalapítója, Papp Zoltán megjegyezte: „Ezen keresztül szeretnénk felkelteni a pályaválasztás előtt álló, vagy a karrierváltáson gondolkodók érdeklődését a a logisztikai pályák iránt.”

De miről is van szó?

Irány a logisztika!

Tény, hogy a logisztika, az áruszállítás életünk meghatározó részévé vált. Az áruk gyorsabb és olcsóbb szállítására irányuló folyamatos vágy a modern fogyasztói igények középpontjába került. A feladat összetett: az iparági szereplőknek ki kell szolgálniuk a napi kihívásokat és fel kell készülniük a holnap követelményeire. Az automatizálás, digitalizáció és más új technológiák bevezetése, a fenntarthatósági elemek megjelenése soha nem látott módon alakítja át a logisztikát. A logisztikai iparágnak megfelelő készségekkel rendelkező munkatársakra, tehetségekre van szükség azokkal a kompetenciákkal, amelyek kiszolgálják a logisztikai komplexitást, az új technológiákat.

Kirobbanó munkaerő-kereslet

Az utóbbi években kirobbanó munkaerő-kereslet jellemzi a logisztikai pályákat, és a trendek azt mutatják, hogy a megnövekedett igénnyel tartósan számolhatunk. A szakember-utánpótlás a munkaadók szempontjából egyre égetőbb kérdés, ami lassan a logisztika sikerbiztosításává lép elő. Ráadásul nem egyszerűen a hagyományos szakmák utánpótlási gondjainak megoldásáról van csak szó, hanem azon szakemberek képzéséről és toborzásáról, akik a mainál sokkal összetettebb, korszerűbb, nagymértékben digitalizált logisztikai technológiák telepítését, működtetését tudják végezni.

A logisztikai szakmák tehát a korábbiaknál jelentősen összetettebb, szélesebb körű felkészültséget és ismereteket igényelnek. Évente több ezer, szállítmányozás, raktározási logisztika és e-kereskedelem kihívásait és azok műszaki megoldásait is ismerő szakemberekre lenne szükség országosan. Ezzel szemben alig több, mint pár száz diák végez jelenleg a logisztika szakmát oktató iskolákban. A pályaelhagyók száma pedig az ezres nagyságrendet közelíti.

„Amire vállalkoztunk:” 
logisztikabandolgozom.hu

Jól képzett szakemberekre, szállítmányozókra, raktározási szakértőkre, mérnökökre van tehát szükség. A szakmák megismertetésén, vonzóvá tételén és a képzési rendszer legújabb igényeknek, technológiai fejlődésnek megfelelő alakításán évek óta együttműködésben dolgoznak az ország közép- és felsőfokú oktatási intézményei, a végzett szakembereket fogadni kész vállalatok és szakmai szervezetek.

Pályaorientációs oldalunkon nem csak a különböző logisztikai szakmákat, képzéseket mutatjuk be. A modern szállítóeszközök, kamionok, drónok, automatizált rendszerek, adatbázisok – számtalan innovatív eszköz, technológiai újítás, gyakorlati feladat is a logisztikai pályára hangoló kiadványunk része. Oldalunkon a pályaválasztók a logisztika ágazatok kiemelkedő vállalataival is találkozhatnak, interaktív módon élményeket szerezve dönthetnek arról, hogy mely szakterület érdekli őket a leginkább.

A pályaorientáció folyamata nem más, mint a logisztika területén belül a különböző szakmákkal kapcsolatos tájékozódás, keresgélés, a különböző szakmák közötti eligazodás. Azonban jelentése szerintünk ennél tágabb: tulajdonképpen azoknak a személyes kompetenciáknak, készségeknek a megszerzését jelenti, amely előkészíti az ember – pálya – környezet megfeleltetését. Ebben az önismeret megszerzésén túl a pályaismeret, illetve a munkaerő piaci ismeretek megszerzését és feldolgozását is értjük.

Jó döntés

Pályaorientációs oldalunk tehát nem csupán a különböző logisztikai szakmákról, de önmagunkról, és a minket körülvevő környezetről szerzett ismereteket is magába foglalja. Így a pályaorientáció segít összhangba hozni az egyéni készségeket, a társadalmi igényekkel és a választott szakmával.

Ahhoz, hogy a pályaválasztók jó döntést hozzanak ebben a fontos kérdésben négy dolog szükséges:

  1. Reális kép önmagadról. Ebben különösen azoknak a tulajdonságoknak és képességeknek, készségeknek a feltérképezése fontos, melyek a későbbi pálya betöltéséhez szükségesek.
  2. Széleskörű ismeretek a választható logisztikai szakmákról.
  3. A munkaerőpiaci környezet ismerete. Nyilván érdemes figyelembe venni például azt, hogy milyenek az elhelyezkedési lehetőségek az adott területen.
  4. A szakmai képzési lehetőségekre vonatkozó ismeretek.

 

Önismeret

A pályaoreintáció mindenképp a megfelelő önismeret megszerzésével kezdődik. Mi a pályaválasztó erőssége, esetleg gyengéje, készsége, érdeklődése. A személyiség felmérése, és az ebből kialakított lehetséges irányok feltérképezése az első. Ebben is segítséget nyújtanak online tesztjeik segítségével.

„A többi már nem rajtunk múlik…” – fejezte be rövid bemutatóját Papp Zoltán.

Logisztikai állások